dijous, 10 de març del 2011

L'equitació. Així la veig jo

L’ equitació es el meu esport preferit. L’equitació és un conjunt d’esports eqüestres, on el cavall i el genet o amazona són els protagonistes principals. Hi ha diverses disciplines per a practicar l´equitació, les mes conegudes són: la doma clàssica, la doma vaquera, els enganxalls, l’equitació western, el horseball, el salt d’obstacles, el trec i el volteig; algunes poden incloure les curses o el polo. Hi ha tres aires: el galop, el trot i el pas. Des del neolític ja es domesticava al cavall. L’equitació, no solament es fer acrobàcies amb el cavall, és l’art de mantenir el control precís sobre un cavall i les diferents maneres de dominar-lo, també s’utilitza per a que el cavall i el genet o amazona gaudeixen junts, ja siga passejant o en les pistes. Abans de muntar al cavall, hi ha que preparar-lo: primer es raspalla i després s’aparella; és a dir li poses la muntura i els arreus; quant acabes de muntar a cavall, li has de llevar els arreus i la muntura i si es necessari dutxar-lo, cal tenir una molt bona cura i neteja del animal. Per a muntar a cavall, necessites dur una roba còmoda i elàstica: un casc; per a protegir-te, unes botes de canya alta, uns guants; per a subjectar millor les regnes del cavall i una pantalons especials per a l'equitació.
És convenient que també muntes amb altres cavalls i genets o amazones , així tu i el cavall no tindreu problemes per a qualsevol situació en grup que se vos presente. No has de veure al teu cavall com un objecte, has de pensar que és un animal i que hi ha que tractar-lo bé, els cavalls són intel.ligents i només fan les coses que entenen i obeeixen les ordres que se li donen. Poc a poc començaràs a veure al cavall com un amic.
Per practicar l’equitació has d’aprendre que els agrada menjar als cavalls i quan està malalt el que cal fer. Has de comptar amb l’assessorament de guies o monitors que coneguen a els animals i veure quin cavall és l'adequat per a tu, segons l’edat i els coneixements que tingues. Pots practicar en diferents pistes d’equitació, però convé tindre una coberta, per a poder practicar, independentment del oratge que faça.
No és necessari ser propietari/a d’un cavall per a practicar hípica, ja que hi ha escoles d’equitació que ofereixen la possibilitat de llogar un cavall.
El cavall es denomina pel seu color en: “ castany, tord, alazà, bayo, pío i palomino”.
Des dels jocs olímpics de Paris, l’any 1900, la hípica forma part del programa dels jocs olímpics.
Per a mi l’equitació es un fantàstic món al que recomane a tots descobrir.

Sabina 1r ESO

6 comentaris:

  1. M'he quedat meravellat per la descripció d'aquest activitat. Dona ganes de buscar un cavall i començar a practicar-la

    ResponElimina
  2. Això deu de ser molt divertit!!!

    ResponElimina
  3. Tu si que saps de cavalls!! xD

    ResponElimina
  4. Que currà Sabina!
    Esta molt xula(L)

    ResponElimina
  5. Sabina perla!!k descripcio mes bonica magrada moltissim!!

    ResponElimina
  6. prim perleta no t'ho dic a mal ... pero la descripció esta super ben feta pero lo de que un ginet no necesita un cavall propi no es veritat. si eres un bon ginet tens un cavall vinculat a tu i aixo no es fet apostes es aixina... pero de totes formes molt ben fet :)
    by : esther ^^

    ResponElimina